Tee Se Itse Nojapyörä

HUOM!!! Sivuston ylläpito lopetettu ja häipyvät bittiavaruuteen lähiaikoina nettiliittymän vaihdon johdosta!!!
Uusi osoite: www.saunalahti.fi/jukkviir/nojis.htm
Nojapyöräni Juhannuksena -06

Mikä ihmeen "nojapyörä":

Muita käytettyjä nimityksiä: recumbent bike, recumbent trike, Rekun Pentti, rekku, nojapyörä, nojis, nojakki...
Yhtä kaikki, nojapyörä on lihasvoimilla liikkuva maakulkuneuvo, jossa ajoasento ja muut ominaisuudet pyritään saamaan mahdollisimman mukavaksi. Normaalista polkupyörästä sen erottaa huomattavasti mukavammasta ajoasennosta ja matalemmasta istumakorkeudesta. Matalampi istumakorkeus aiheuttaa sen, että nojapyörän ilman vastus on pienempi kuin polkupyörän. Eli vastatuuleen ei tarvi irvistellä. Syitä siihen että nojapyörä ei ole yleistynyt kuten polkupyörä on useita. Vähäisimpänä ei voi pitää sitä, että polkupyöräkilpailujen sääntömuutos 30-luvun alussa kielsi niiden käytön kilpailuissa. Tästä johtuen niiden kehittely ja valmistus jäi pienempien pajojen hommaksi ja pian olivatkin jo kalliimpia kuin pystypyörät. Ei voi myöskään sanoa, että nojapyörä olisi yksiselitteisesti parempi kuin pystypyörä. Esim. epätasaisella alustalla(soratie, jäätynyt sohjo) ajo vaatii pyörältä enempi, kun kuljettaja ei pysty istuma-asennosta johtuen joustamaan jaloillaan. Oikeastaan vasta kestopäälysteiset tiet ovat luoneet mahdollisuudet yksinkertaisien nojapyörien käytölle.
Lisää nojapyöristä voit lukea:
Nojapyörä tulee
Wikipedian artikkeli nojapyöristä
www.nojapyorafoorumi.fiSuomenkielinen nojapyöräilijöiden keskustelupalsta

Blogini nojapyöristä, arkipyöräilystä, linkkejä, pikauutisia ja paikallisuutta

Miksi tehdä itse:

Koska nojapyörien teolliset valmistusmäärät ovat huomattavasti pienemmät kuin perinteisten pyörien, niiden hinnat ovat kalliimpia. Pyörässä on yksi myös huomattavasti kalliimpi osa kuin pystypyörässä, penkki. Lisäksi on huomioitava, että ei ole olemassa "markettinojapyöriä" tai "halpanojapyöriä", vaan kaikki kaupalliset nojakit on tehty laatuosista suurelta osin käsityönä. Kysyntä on toistaiseksi myös vähäistä, se aiheuttaa kuluja myyntiportaassa. Eli jos omalle työlle ei laske hintaa niin itse tekeminen on ylivoimaisesti halvin tapa saada itselleen nojapyörä.
Itse tekemisen eduiksi on myös laskettava se, että näin voi kokeilla myös ratkaisuja joita ei kaupallisissa pyörissä tapaa, Esim. runko-ohjaus. Lisäksi eurooppalaiset valmistajat ovat jostakin syystä kaksipyöräisten osalta kiintyneet tuohon lyhytakseliväliseen(SWB) ratkaisuun, eikä pitkiä(LWB) malleja ole juurikaan tarjolla.

Sivun alareunassa on listattu minun valmistamani ajokit aikajärjestyksessä. Nimeä tai kuvaa klikkaamalla pääset eteenpäin. Sivujen tekstit olen pyrkinyt kirjoittamaan päiväkirjamuotoon, eli käyttökokemukset päivittyvät sitä mukaa kun niitä hankin. Tekstejä en jälkikäteen muuttele. Viimeisimpänä kokemuksia talvipyöräilystä.
En ole mikään "himopyöräilijä". Yhteensä pyöräilen n.3000-4000km/vuosi, suurimaksi osaksi työmatka ajoa, 16km/työpäivä, ympäri vuoden. Mainitaan myös, että asun pohjanmaalla, kunnon mäkiä siis en pääse kokeilemaan. (Suurimassa mäessä on GPS:n mukaan korkeuderoa n.7-8m ja pituutta 200m.)

Muutama muu suomalainen harrastelija rakentaja:
Esko Meriluoto
Jarkko Muurman
Python ohjeet suomeksi
Sakari Holma Puisia nojapyöriä

Mikäli itse rakentaminen ei kiinnosta voi nojapyörän ostaa myös valmiina. Ulkomailla tarjontaa sekä uusissa ja käytetyissä on runsaasti, mutta onneksi viime vuosien aikana myös kotimaahan on tullut useita myyjiä. Tässä listaa. Mikäli joku muukin liike myy nojapyöriä, niin ilmoitus tuohon sähköpostiin ja lisään listaan.

Velocraft Nazca nojapyörät ja useamman merkkisiä velomobiileja
Härmäpyörä
Harmony cycles
Savenmaa myy taiwanilaisen Performerin tuotteita, tosin hankalasti suomenkielisillä nimillä. Mallistoa Täällä
Takakenobikes maahantuo ja myy Hase:n pyöriä
Helsingin urheiluväline huolto myy myös Hase:n pyöriä

yhteystiedot:IRC:stä löytää kanavalta #nojakki

Mikäli tulit sivulle www.nojapyora.tk kautta, niin mainokseton vaihtoehto: www.omanetti.fi/ninajukk/nojis.htm


Trike Kaksipyörä Python SWB Hipparion


Cruzbike 26LWB Lowracer 24SWB Chopperi


CF CLWB LowLWB Highracer Kinneri


Geopyörä YesCom

700c Racer


Talvipyöräily

11.1.2013 VIIMEINEN PÄIVITYS