ROTU JA KASVATUS


Tänä päivänä meillä ei ole enää kasvatustoimintaa.
Tilallamme asustelee kahdessa laumassa American Bashkir Curly hevosia,
joten meillä pääset edelleen tutustumaan rotuun ja hevosiimme.

Katso ohjelmat virkistystoiminta sivulta (kaikki ohjelmat ajanvarauksella).

Addie ja Blaki -06
Addie ja Blaki talvella -06, kuvasta näet kiharan talvikarvan. (kesäisin suurimmalla osalla Curlyistä on suora karva ja samoin osa Curlyistä pudottaa kesällä harja- ja häntäjouhensa).

Jori ja HiawataKeväällä -05 Hiawata
(meidän ori, kuvassa kaksi vuotta) ja Jori.


Hiawata -06
   Hiawata kesällä -06.


Tricle ja Brave
Trickle juuri syntyneenä (suorakarvaisen
Curlytamma Sanin varsa, Hiawata on Tricklen isä)
ja velipoika Brave tutkimassa uutta tulokasta.

AMERICAN BASHKIR CURLY

Curly-hevosten näkyvin erityisominaispiirre on niiden kiharakarva. (Curly-hevosia on kuitenkin myös suorakarvaisia yksilöitä.)
Kasvattajien ja omistajien keskuudessa suuresti arvostettu Curlyjen ominaispiirre on niiden alkuperäisominaisuuksien säilyminen, Curlyt ovat tänäkin päivänä enemmän luonnon "muokkaama" kuin ihmisen.
Curlyt tunnetaan myös niiden allergiaystävällisyydestään, monet muille hevosille allergiset ihmiset ovat löytäneet hevosystävän itselleen tästä rodusta, Curlyt eivät usein aiheuta allergisille ihmiselle oireita. Itse arvostamme Curly-hevosissa lyhyesti sanottuna erityisesti niiden alkuperäisominaisuuksia, erittäin tasapainoista luonnetta ja niiden hyviä ominaisuuksia ratsuhevosina.
Kasvatuslaumassamme on viisi tammaa ja yksi ori. Hevoset ovat saapuneet meille Amerikasta Creekside Curlies-tilalta, Saksasta Crow Curlys Germany-tilalta ja Ruotsista Kulmungista. Kasvattajalisenssimme on Amerikassa ABC-rekisterissä. Hevosemme ovat dna-testattu ja rekisteröity ABC-rekisteriin. Varsat myös dna-testataan ja rekisteröidään ABC-rekisteriin.
Hevostemme suvuista löytyy Damele-hevosia,
Kanadan Curly-hevosia ja myös koko Euroopassa erittäin harvinaista Warrior sukua.
Tässä lyhyt katsaus näiden hevosten historiaan, joka on osaksi Suomennettu Karen Zieglerin luvalla Curlies Austrian historia sivulta, www.curlies-austria.com/curlyhorses.html

DAMELE HEVOSET

Curly-hevoset ovat erittäin harvinainen rotu joita havaittiin 1900 luvulla villeissä Mustangi laumoissa Itäisessä Nevadassa.
Sioux ja Crow Intiaanit ovat sanoneet kasvattaneensa Curlyja n.1800 luvulta lähtien, mutta ei ole tietoa olivatko nämä hevoset samaa rotua kuin Curlyt tänään.
Damelen perhe Nevadassa oli ensimmäinen joka ajoi Curlyjä aitauksiin ja käytti Curly-hevosia tilantöissä 1930 luvulta. Erittäin rajun talven aikana 1951/52 luvulla "yleinen" lauma hevosia menehtyi, mutta muutamat näistä Curly-hevosista selviytyivät. Kun oli vain muutama yksilö tästä harvinaisesta rodusta Damele risteytti näitä vahvoja Curly-hevosia Arabialais työhevosorilla, Nevada Red, ja myöhemmin Morgan orilla, Ruby Red King. Näistä risteytyksistä Damelet huomasivat että usein kiharakarva periytyi varsoille.
Silloin oli selvää tilallisille että Curlygeeni (tässä tapauksessa) oli voittava. Myös muut ominaisuudet Curly-hevosilta periytyivät hyvin; vahvat luut ja kaviot, rauhallinen luonne, älykkyys, ihmisystävällisyys, nopea oppivuus, vahva runko, erinomainen kestävyys.
Damele verilinjaiset hevoset usein ovat Morab (Morgan x Arabialainen) tyyppisiä ruumiiltaan ja hieno liikkeisiä.

KANADAN CURLY-HEVOSET

Ensimmäisenä Curly-hevosia Kanadaan osti Ole Skonsberg. Tarina kuuluu että hän hankki ensimmäisen Curlyn Intiaaneilta.
Sukutauluista Kanadan Curly-hevosilla löytyy usein myös Skonsberg ja Damele verilinjoja. Kanadassa on myös Cypress verilinja hevosesta Cypress Nicker, puoleksi American Quarter ja puoleksi Curly johon oli risteytetty paljon laukkahevosverta.
Nämä hevoset ovat joskus erittäin Quarter ja urheiluhevostyyppisiä (isoja, nopeita, estehevosia joilla paljon laukkahevosverta)

BAD WARRIOR / BERNDT / HAMMRICH HEVOSET

Ernest Hammrich Etälä Dakotassa oli toinen kasvattaja joka oli kiinnostunut foundation American Quarten ja Curly-hevosista.
Hän oli 50 vuotta jäsen American Quarter horse Association (AQHA). Hammrichilla oli myös lauma Curly-hevosia vanhoista verilinjoista, nimeltään Bad Warrior verilinja. Nämä hevoset olivat alunperin Sioux Intiaanien kasvattamia ennen kuin Crow Intiaanit varastivat nämä hevoset 1801 luvulla.
Sioux perheen Eli Bad Warrior oli Hammrichin naapuri jolla oli viimeinen harvinaistyyppinen Curly-hevonen, kuten Slim Berndtillä kenellä oli myös muutamia Hammrichin kerättyä näitä hevosia hänen kasvatustyöhönsä.
Hänen kuoltuaan hän jätti suurimman osan laumastaan Donna Vickery nimiselle kasvattajalle Montanaan. (Addie Violet ja Black Vision ovat alkujaan lähtöisin kyseiseltä tilalta Montanasta, Crow Intiaanien reservaatista)


Lisää tietoa rodusta löydät ABC-rekisterin ja ICHO-rekisterin sivuilta.

Huom.Otamme mielellämme vierailijoita vastaan ja kerromme lisää kiinnostuneille Curlyistä ja hevosistamme. Voit ottaa yhteyttä niin sovitaan sopivasta vierailuajasta.

ylös